20 Temmuz 2015 Pazartesi

MAKLUBE

 
 
 
 
 



sizler için bugün vatanın mutfağı programında yaptığım   Kuzey Arap dünyasında olduğu gibi, Türkiye'de de Arapların çoğunlukta yaşadığı Siirt ve Mardin  gibi yerlerde pişirilen bir yemek olan Maklube tarifi vereceğim.Yeme'ğin çok farklı hazırlanışları olup, Orta Doğu'da ve de Dünya'da en çok rağbet gören Suriye-Filistin şekline göre kuzu eti çam fıstığı ve bademlerle dibi zeytinyağlanmış bir tencerede  kavrulur. Sonrasında tencerenin dibine kızartılmış patlıcan döşenir. Üzerine et, onun üzerine de pirinç  döşenir, tekrar patlıcan tekrar et tekrar pirinç döşenerek tencere doldurulur az bir su ilave edilerek karıştırmadan pişirilir. Pirinçler pişince tencere büyük bir sofra tepsisine  ters kapatılarak boşaltılır. Pirince bol bol karabiber  ve başka baharatlar eklenir. Ben  size Siirt te yapıldığı şekilde tarif vereceğim.
MALZEMELER:
  • 500gr kuşbaşı et
  • 2bardak pirinç
  • 2 patates
  • 1 havuç
  • 1 bardak haşlanmış bezelye 
  • 2 kaşık tere yağ  
  • tuz karabiber ,kimyon
  • 2 kaşık zeytin yağ
  • 2 kaşık dolma fıstığı
  • 1/2 bardak soyulmuş badem
  • 1/2 kg süzme yoğurt
SALATASI İÇİN:
  • 2-3 domates
  • 3-4 salatalık
  • 2-3 sivri biber
  • 1 tutam maydanoz
  • tuz  zeytin yağ limon  nar ekşisi 
YAPILIŞI:
  • etlerimizi iyice ısıttığımız tencereye alalım iyice kavuralım havucu rendeleyip ekleyelim 1 kaşık tere yağ ve 1-2 kaşık kadar zeytin yağ ekleyelim ve kavurmaya devam edelim  suyunu verip pişmeye bırakalım pişmesine yakın bezelyesini ekleyelim tuz ve baharatları konur  
  •  pirincimizi ılık tuzlu suda 20 dk bekletelim . patatesleri soyup yuvarlak doğrayalım ve   kızartıp fazla yağını almak için havlu kağıt üzerine alın.
  • pirinci süzüp bol suda berrak suyu çıkana kadar yıkayıp iyice süzün
  • ayrı tencerede 1kaşık  tere yağ ve zeytin yağ ile    pirincimizi  ekleyip güzelce kavurun .üzerine 3 bardak sıcak suyunu verip tuz ekleyip pişirelim ve demlendirelim .yemeğimizi çevirebileceğimiz bir tencereye badem ve fıstığı serpiştirelim üzerine eti yayalım onun üzerine pilavın yarısını ve patatesleri dizelim kalan pilavı üzerine kaplayıp  yemeğimizi  ocakta demlendirmeye bırakalım .
  • salatamızı hazırlayalım öncelikle yemeğimizi büyük bir tepsiye ters çevirelim etrafına aralıklarla salata yerleştirelim alan boşluklara da kaşıkla yoğurt koyup servis yapalım .
yemeğimiz biraz yorucudur fakat davet sofralarınız için süper bir yemektir  eğer isterseniz bu yemeği daha kolay hazırlayabilirsiniz
etleri iyice kavurup biraz su verip pişirin suyunu çekip pişince üzerine pirincin yarısını kızaran patatesi kalan pirinci de verip suyunu verip kısık ateşte pişirin .ters çevirip servis yapın üzerine badem ve fıstığı serpin salata  ve yoğurtla süsleyip servis yapın.
şimdiden yapanlara kolay gelsin. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder