yapımına başlamadan önce turta ve tart arasındaki fark nedir ondan bahsedeyim.
Turtanın kenarları olur turta kalıbında yapılır içine krema veya meyve koyarak pişirdiğimiz üzerini ister tamamen ister parça parça kapattığımız veya hiç hiç kapatmadığımız bir tatlı türüdür .Kökeni İtalyanca dan gelen torta yani kek demektir.
tart ise alt tabanı daha ince kalıpta yada yağlı kağıt üzerinde pişer üzerine meyve parçaları konan tatlıdır Fransızca kökenli tarte kelimesinden gelir
MALZEMELER
- 200 GR ODA ISISINDA TEREYAĞ
- 2 YUMURTA(1 SARI ÜSTÜNE )
- 1/2 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
- 1/2 ÇAY BARDAĞI SÜT
- 4,5 KAŞIK ŞEKER
- 1 PORTAKAL KABUĞUN RENDESİ
- 1 KABARTMA TOZU
- 1 TATLI KAŞIĞI ELMA SİRKE
- 1 TEPELEME YEMEK KAŞIĞI YOĞURT
- ALDIĞI KADAR UN
- 5 BÜYÜK BOY ELMA
- 4 KAŞIK ŞEKER
- 1 ÇAY BARDAĞI DÖVÜLMÜŞ CEVİZ
- 1 TATLI KAŞIĞI TARÇIN
- ÖNCELİKLE HAMUR KABINA KURU MALZEMELER HARİÇ DİĞER MALZEMELERİ ALIN KARIŞTIRIN UNU VE KABARTMA TOZUNU ELEYEREK KATIN KULAK MEMESİ YUMUŞAKLIĞINDA BİR HAMUR ELDE EDİN.
- UNU KONTROLLÜ İLAVE EDİN
- HAMURU STRECE SARIP DOLAPTA EN AZ 20 DAKİKA DİNLENDİRİN VAKTİNİZ VARSA DAHA FAZLA BEKLETEBİLİRSİNİZ .
- DİĞER TARAFTAN RENDELENMİŞ ELMALARI VE ŞEKERİ BİR TAVAYA ALIP PİŞİRİN SUYUNU ÇEKİNCE OCAKTAN ALIP CEVİZ VE TARÇINI EKLEYİP SOĞUMAYA BIRAKIN.
- HAMURU BİRİ DİĞERİNDEN DAHA FAZLA OLACAK ŞEKİLDE 2'YE BÖLÜN BORCAMDAN DIŞARI SARKACAK ŞEKİLDE AÇIN BORCAMI ÇOK AZ YAĞLAYIP HAMURU YAYIN FAZLASINI KESİN.
- ELMALI HARCI ÜZERİNE YAYIN.DİĞER HAMURU DA AÇIP YA ŞERİTLER KESİP KAFES ŞEKLİ KAPATIN YADA BENİM YAPTIĞIM GİBİ HAMUR APARATI İLE ŞEKİL VERİP ÜZERİNE KAPATIN.
- KENARLARINDAKİ FAZLALIĞI 1 ER CM ARALIKLA KESİN BİR ÇEVİRİP İNDİRİN
- ÜZERİNE YUMURTA SARISI SÜREREK 180'DE ÖNCEDEN ISITILMIŞ FIRINDA KIZARINCAYA KADAR PİŞİRİN. AFİYET OLSUN
- VERDİĞİM ÖLÇÜ 30 CM LİK KALIP İÇİNDİR.
AÇIP KALIBA YAYDIKTAN SONRA FIRINLAMA DAN ÖNCE TEKRAR DOLAPTA BEKLETİN .O ZAMAN PİŞERKEN HAMUR TOPLANMAZ.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder